Hold dig opdateret om de nyeste anbefalinger på

Sundhedsstyrelsens hjemmeside 

 

Hvornår skal jeg bruge mundbind?

Det er vigtigt, at du holder dig orienteret om de nyeste anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. Sundhedsstyrelsen anbefaler blandt andet, at du bærer mundbind, når du rejser med kollektiv transport, og det ikke er muligt at holde afstand. Du kan beskytte andre ved at bære mundbind, når du skal i lufthavnen eller er på vej hjem fra en rejse fra et land eller en region, som Sundhedsstyrelsen fraråder al unødvendig rejse i. Du kan også bære mundbind, hvis du arbejder i liberale erhverv eller skal i tæt kontakt med en person, der er smittet eller er i øget risiko.

 

Hvordan bruger jeg mundbindet rigtigt?

Det er afgørende for mundbindets effektivitet, at du bruger det korrekt. Ellers kan det gøre mere skade end gavn. Mundbindet fungerer ved at bremse viruspartiklerne. Disse viruspartikler lægger sig i mundbindet og kan blive overført til hænder, der så kan sprede virus, hvis man ikke husker at vaske hænder ofte og spritte af. Sørg derfor for altid at vaske dine hænder, inden du påfører mundbindet, og før du tager det af. Sørg for at mundbindet dækker både næse og mund og sidder helt tæt til ansigtet. Da viruspartiklerne lægger sig i mundbindet, skal du ikke røre mundbindet under brug. Når du tager det af, så rør kun ved elastikkerne og smid mundbindet ud med det samme.  

 

Typer af mundbind

Der findes mange typer af mundbind, og det kan godt virke overvældende og forvirrende. Der er derfor nogle retningslinjer, som du kan kigge efter, når du køber dine mundbind:

- Sørg for at det er engangsmundbind med elastikker til ørerne

- Sørg for at mundbindet er af medicinsk/kirurgisk kvalitet. Det vil sige, at mundbindet er            fabriksfremstillet og CE-godkendt. 

- Sundhedsstyrelsen anbefaler IKKE mundbind, der er lavet af stof

- Sundhedsstyrelsen anbefaler IKKE hjemmelavede mundbind

- Når du modtager mundbindene, så tjek altid at der følger en dansk brugsvejledning med

- Tjek også at informationen uden på pakken står på dansk

 

Ved at følge disse retningslinjer kan du øge sandsynligheden for, at du bruger mundbind, der er anbefalet af Sundhedsstyrelsen. 

 

Spørgsmål og svar:

Kan børn bruge mundbind?

Børn må godt bruge mundbind i det omfang at mundbindet ikke sidder løst på ansigtet og at de selv er i stand til at tage det af og på. Det vil typisk være, når barnet er et par år oppe i skolealderen. 

 

Hvem skal ikke bruge mundbind?

Mundbind må ikke benyttes af børn og voksne med vejrtrækningsproblemer, nedsat bevidsthedsniveau, eller som har fysiske eller mentale svækkelser der gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet. Mundbind må heller ikke benyttes af småbørn.

 

Hvornår skal jeg fjerne mundbindet?

Du skal fjerne mundbindet, når du skal spise eller drikke, indtage medicin og lignende. Du skal også tage mundbindet af omgående, hvis du oplever vejrtrækningsproblemer eller andre svære gener og ubehag som kvælningsfornemmelser og lignende. Du skal selvfølgelig også fjerne mundbindet, hvis Politiet beder dig om det. 

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen Spørgsmål og Svar om Ny Coronavirus og COVID-19